Dostupni linkovi

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u utorak


Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Isa Mustafa trebalo bi da se sastanu u utorak u Briselu, a prema rečima portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič, tema razgovora biće dosadašnji napredak u dijalogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i budućim koracima u sprovođenju Briselskog sporazumu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je u petak premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Isu Mustafu 13. oktobra na neformalnu radnu večeru.

Prema briselskim diplomatskim izvorima, Mogerini se odlučila za ovaj format kako bi dva premijera u nešto relaksiranijoj atmosferi rešili nesuglasice u vezi sa nekoliko pitanja, od kojih je najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština.

Beogradska strana dosad je u više navrata optuživala Prištinu da oteže sa pripremama za formiranje ZSO, koja bi prema ranijem dogovoru trebalo da bude uspostavljena krajem decembra, a nedavno nasilno preuzimanje nacionalnog parka “Šara” na Brezovici uz pomoć specijalnie jedinice “Rosu” kosovske policije izazvalo je žestoke proteste srpskih zvaničnika.

Mustafa je kod kuće izložen žestokim napadima opozicije, koja optužuje vladu da je pristankom na ZSO ozvaničila podelu Kosova, a članovi radikalnog pokreta “Samoopredeljenje” izazvali su niz incidenata u kosovskom parlamentu i najavili masovne demonstracije.

XS
SM
MD
LG