Dostupni linkovi

Đurić: Neprihvatljiv predlog o otvaranju poglavlja 35


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u nedelju da je za Beograd neprihvatljiv predlog nacrta o otvaranju poglavlja 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa s Prištinom 35 i da će se o njemu razgovarati sledeće nedelje Briselu.

"Želimo da normalizujemo odnose, ali ne treba našu želju da popravimo odnose zloupotrebljvati i nametati Srbiji rešenja", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je kazao da predlog sadrži puno spornih detalja kojima se Srbija primorava da ugasi svoje institucije na Kosovu. Nije naveo koje su sporne tačke, ali je istakao da se predviđa pretvaranje administrativnih linija u "nešto što je granica između suverenih država".

Prema njegovim rečima, predlog za otvaranje poglavlja 35 bio je tema ozbiljnih razgovora u vladi prethodnih dana i zaključke tih razgovora premijer Aleksandar Vučić predstaviće visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederiki Mogerini u utorak u Briselu.

Upitan da li predlog o otvaranju poglavlja dovodi u pitanje nastavak dijaloga u Briseu, Đurić je odgovorio da je "teško zamisliti bilo kakav napredak u dijalogu, ako se ucenjuje Beograd".

"Niko ko ucenjuje Beograd ne treba da računa sa time da će biti bilo šta pozitivno da postigne, mi se samo ujedinjujemo kao narod i kao država", kazao je Đurić.

XS
SM
MD
LG