Dostupni linkovi

UN: Većina zemalja ne poštuje rodnu ravopravnost u školama


U više od polovine zemalja u svijetu ne postoji rodna ravnopravnost u obrazovanju i u njima su djevojčice i dalje u manjini u osnovnim i srednjim školama, saopštila je u Parizu agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

UNESCO je u petak objavio izvještaj o evaluaciji obrazovanja djevojčica od 2000. godine kada su 164 države usvojile princip ravnopravnog obrazovanja dječaka i djevojčica.

I pored toga, 62 miliona djevojčica nema pristup elementarnom obrazovanju i uskraćeno je im je pravo na školovanje, navodi se u izvještaju.

Broj zemalja koje imaju ravnopravno rodno obrazovanje, popeo se sa 36 2000. godine na 62 države 2015.

UNESCO je naveo da prepreku u obrazovanju predstavlja vjenčanje djece i maloljetnih djevojčica i dodaje da je 2012. godine svaka peta žena u svijetu stupila u brak između 15 i 19 godina.

U izvještaju se navodi "nedostatak napretka u opismenjavaju odraslih žena". Procjenjuje se da je 481 milion žena iznad 15 godina nedovoljno pismeno, od kojih je čak 64 odsto potpuno nepismeno. Taj procenat je praktično nepromijenjen u odnosu na 2000. godinu, dodaje se u izvještaju UNESCO-a.

XS
SM
MD
LG