Dostupni linkovi

UNS: Neprihvatljivo da Vlada bude nadležna za davanje informacija o ulaganjima


Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da su neprihvatljiva pojedina rešenja a posebno član 24. Predloga Zakona o ulaganjima, po kojima je za davanje informacija u vezi sa ulaganjima nadležna Vlada Srbije.

U članu 24. Predloga Zakona navodi se da se na podatke o ulaganjima, kao i informacije koje su organi državne vlasti saznali u toku pregovora i vođenja postupka, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuju informacije od javnog značaja, s tim što po zahtevu za davanje informacija u vezi sa ulaganjima postupa vlada.

UNS je u saopštenju ocenio da bi usvajanjem i primenom takvog Zakona, institucija Poverenika za informacije od javnog značaja u značajnoj meri bila suspendvana i podređena interesima vlade kada su u pitanju informacije o ulaganjima.

"Predlogom Zakona se onemogućava i podnošenje žalbe Povereniku u slučajevima kada državni organi uskrate podatke o svom poslovanju sa investitorima, čime se ugrožavaju prava novinara i građana na dostupnost informacija, a što je u suprotnosti sa demokratskim načelom prava javnosti da zna", stoji u saopštenju.

To udruženje je pozvalo Skupštinu Srbije da prihvati amandman na Predlog Zakona koji je uputio poverenik Rodoljub Šabić, a kojim će se obezbediti da se pristup informacijama u vezi sa ulaganjima ostvaruje u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

XS
SM
MD
LG