Dostupni linkovi

Moskva će razmotriti predaju Savčenkove Ukrajini


Ruski ministar pravde Aleksandar Konovalov izjavio je danas da je Moskva otvorena za razgovore da Kijevu prepusti bivšu pripadnicu ukrajinskih vazdušnih snaga Nadeždu Savčenko pošto sud u Rusiji završi postupak u kojem je optužena za ubistvo dva novinara.

Rusko tužilaštvo optužuje Savčenko da je namerno gađala novinare i civile kada su ukrajinske snage napale pobunjeničke položaje na istoku Ukrajine 2014, dok ona tvrdi da nije učestvovala u minobacačkom napadu u kojem su ubijena dva novinara i civili.

Konovalov je rekao da postoji mogućnost da se Savčenko preda Ukrajini posle presude, prenele su ruske novinske agencije.

"Ako Savčenko bude oslobođena i ako bude dogovora, možemo razgovarati o transferu", rekao je Konovalov.

Rusija je ranije odbacivala mogućnost da Savčenko bude predata Ukrajini ili zamenjena za dva zarobljena čoveka za koje Kijev tvrdi da su ruski oficiri.

dobrovoljačkom bataljonu koji se borio uz vladine snage u separatističkim oblastima, a rekla je da su je kidnapovali Rusi pošto su je zarobili pobunjenici u junu 2014.

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Savčenko pobegla iz zarobljenjištva u Lugansku i ušla u Rusiju kako bi izvela teroristički napad.

XS
SM
MD
LG