Dostupni linkovi

Karter: SAD menja program obuke sirijskih pobunjenika


Američki ministar odbrane Eš Karter izjavio je danas da će SAD promeniti neuspeli program obuke sirijskih pobunjenika kako bi se usredsredile na saradnju s kurdskim snagama, kao i drugim snagama u Siriji.

Program vredan 500 miliona dolara za obuku i opremanje umerenih sirijskih pobunjenika za borbu sa Islamskom državom smatra se neuspelim, pošto je dao manje od 100 vojnika, od kojih su mnogi pobegli, zarobljeni ili ubijeni.

Karter je na konferenciji za novinare u Londonu rekao da je saradnja SAD s Kurdima dobar primer efikasnog pristupa sa sposobnim i motivisanim kopnenim borbenim snagama.

Američki zvaničnici kažu da će se novi pokušaj više usredsrediti na osnaživanje pripadnika postojećih kurdskih i arapskih snaga, umesto da se obučavaju pobunjenici za slanje na liniju fronta.

Prošle nedelje je komandant jedne od pobunjeničkih jedinica koje su obučavale SAD predao ekstremistima nekoliko borbenih vozila SAD.

Umesto da se bore protiv Islamske države u malim jedinica, pobunjenici koje obuče SAD biće pripojeni postojećim kurdskim i arapskim snagama.

XS
SM
MD
LG