Dostupni linkovi

Tri Palestinca ubijena na granici Gaze i Izraela


Tri osobe su ubijene, a oko 10 je ranjeno u sukobu s izraelskom vojskom na granici Gaze i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je oko 200 Palestinaca u Gazi krenulo ka vojnicima na granici i gađala ih kamenicama i zapaljenim gumama.

Vojska je otvorila vatru kako bi ih zaustavila, navodi se u saopštenju.

U pograničnom području je bilo uglavnom mirno od prošlogodišnjeg rata islamske grupe Hamas, koja vlada Gazom, i Izraela.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh pozdravio je današnje napade Palestinaca u Izraelu, nazivajući porast nasilja "Intifada", odnosno ustankom.

U Izraelu je danas bilo više odvojenih napada između Palestinaca i Izraelaca.

Jedan Izraelac je napao nožem četiri Arapa u mestu Dimona na jugu zemlje, dok je jedan Palestinac nožem ranio 14-godišnjeg Izraelca u Jerusalimu, što je dodatno podgrejalo tenzije u Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Nešto kasnije, na ulazu u jevrejsko naselje Kirjat Arba na Zapadnoj obali ubijen je Palestinac koji je nožem ranio policajca i pokušao da uzme njegov pištolj.

Popodne se desio još jedan incident, kada je jedna Palestinka nožem napala pripadnika obezbeđenja na autobuskoj stanici u gradu Afula na severu Izraela. Čuvar je otvorio vatru i ranio Palestinku. U međuvremenu, hiljade Palestinaca je prisustvovalo sahrani 19-godišnjaka koji je prošle sedmice ubio dva Izraelca u Jerusalimu. Mohanad Halabi je, takođe, nožem ranio ženu i dete, pre nego što ga je ubila policija.

XS
SM
MD
LG