Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker: Ne mogu SAD da diktiraju odnose EU sa Rusijom


EU mora da obnovi "praktičan odnos" sa Rusijom i da ne dozvoli da SAD diktiraju prirodu te veze, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Prema Rusiji se mora odnositi sa pristojnošću. Treba težiti uspostavljanju pragmatičnih odnosa. To nije ugodan posao, ali ga je potrebno obaviti. Ovako dalje ne može", ocenjuje Junker.

Prema mišljenju predsjednika EU, unapređenje odnosa sa Rusijom jeste "neugodno, ali potrebno".

On smatra da sa Moskvom "nije moguće postići potpunu slogu, ali se mora doći do razumne osnove za dalji napredak".

Junker je pozvao Moskvu da učini politički zaokret i dodao da način na koji su se ruske vlasti ponijele prema Krimu i istoku Ukrajine "nije prihvatljiv".

Ova neuobečajeno oštra ocena Junkera izazvala je nedoumice, uključujući i da li je verodostojno preneta.

Tim povodom portparol Evropske komisije Margaristis Šinas je izjavio.

"Jedino što mogu da kažem je da ponovim izjavu predsednika Evropske komisije. Prvo, on je istakao da SAD imaju svoje interese ali i mi kao EU imamo sopstvene interese. Drugo, Evropi je Rusija potrebna kao partner. Treće, treba jasno da predočimo Rusiji oko čega se ne slažemo ali i slažemo. Četvrto, nužno je da nastavimo razgovore sa Rusijom”.

SAD i EU uvele su seriju sankcija protiv Rusije zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi. Sankcije se odnose na sektore bankarstva, industrijske tehnologije, odbrane i energetike. Moskva je uzvratila zabranom uvoza hrane i pića sa Zapada.

XS
SM
MD
LG