Dostupni linkovi

Svetske berze u porastu


Svetske berze danas su u porastu završavajući time solidnu nedelju posle naznake američke centralne banke da će rekordno nisku referentnu kamatnu stopu zadržati duže nego što se očekivalo.

Evropski berzanski indeksi - nemački Daks, francuski KAK 40 i britanski FTSE 100 - u plusu su iznad jedan odsto, pošto su i juče imali znatne dobitke u očekivanju objavljivanja zapisnika sa sastanka Federalnih rezervi.

Zapisnik sa septembarskog sastanka Federalnih rezervi pokazuje da zvaničnici centralne banke SAD i dalje brinu zbog niske inflacije i niskih cena sirovina.

Iako je u Fedu izraženo uverenje u stabilnost američke privrede, investitori misle da zvaničnici Feda polako odustaju od namere da u decembru podignu referentnu kamatnu stopu prvi put posle devet godina i prihvataju da ostane bliska nuli do sledeće godine.

"Izgledi da prvo podizanje kamate bude pomereno do sledeće godine dali su ove nedelje podsticaj tržištima", rekao je berzanski analitičar Kreg Erlam iz firme OANDA, dodajući da će rast na berzama sledeće nedelje zavisiti od objavljivanja zarada kompanija u trećem kvartalu.

Cene nafte i akcije energetski kompanija su takođe u porastu pošto je ruska intervencija u Siriji povećala rizik šireg sukoba na Bliskom istoku. Američka sirova nafta danas je došla do 50,58 dolara po barelu, čime je prvi put od sredine jula iznad 50 dolara. Nafta brent, koja određuje međunarodnu cenu, košta 53,75 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG