Dostupni linkovi

Zvaničnici EU pozdravili dodeljivanje Nobela za mir tuniskom kvartetu


Evropski zvaničnici su pozdravili odluku Nobelovog komiteta da ovogodišnju nagradu za mir dodeli tuniskom kvartetu za nacionalni dijalog, javile su agencije.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker naveo je na Tviteru da "posle posete Tunisu u martu ove godine, razume i poštuje izbor" Norveškog Nobelovog komiteta.

Dodeljivanje nagrade za mir kvartetu za nacionalni dijalog "ukazuje na put za izlazak iz kriza u regionu", navela je dana šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. ;

"Dodeljivanje Nobelova nagrada za mir kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu pokazuje kojim putem treba krenuti da bi se izašlo iz kriza u regionu, a to su nacionalno jedinstvo i demokratija", navela je Mogerini na Tviteru.

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom izjavila je da je Kvartet zaslužio nagradu i da je Tunis jedan od retkih primera uspeha posle Arapskog proleća, dodajući da se nada da će nagrada inspirisati druge zemlje koje se bore s reformama.

"Dug je i težak proces demokratskih reformi u zemlji koja je bila u tako teškoj situaciji, ali Tunis je sve uradio kako treba i to je urađeno uz aktivnu podršku civilnog društva", rekla je Valstrom.

XS
SM
MD
LG