Dostupni linkovi

EU podrška Tunisu kroz sporazum o slobodnoj trgovini


Evropska unija želi da potvrdi podršku političkim i ekonomskim reformama u Tunisu otvaranjem pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, izjavila je danas evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom.

„Sada je važno poručiti Tunisu: Uz vas smo da bismo vas podržali u ekonomskim i političkim reformama koje sprovodite u ovom osetljivom trenutnu”, rekla je evropska komesarka u intervjuu Frans presu uoči odlaska u Tunis.

Tunis je pre nedelju dana ukinuo vanredno stanje uvedeno pre skoro tri meseca posle masakra na plaži jednog luksuznog hotela kod grada Susa, u kojem je poginulo 38 ljudi.

U "jasmin revoluciji" u Tunisu je 2011. zbačen predsednik Zine El Abidin Ben Ali, nakon 23 godine vladavine. Talas se zatim proširio na Egipat svrgavanjem sa vlasti predsednika Hosnija Mubaraka nakon tri decenije, zatim na Libiju, Jemen, Bahrein, Jordan ...

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Kvartet za nacionalni dijalog iz Tunisa za svoj doprinos izgradnji pluralističke demokratije u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG