Dostupni linkovi

Ročište o rehabilitaciji Nedića 7. decembra


Pred Višim sudom u Beogradu za 7. decembar zakazano je prvo ročište u procesu za rehabilitaciju Milana Nedića, premijera Srbije za vrijeme okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. Informaciju je potvrdio Nedićev praunuk Aleksandar Nedić, podnositelj zahtjeva u ime potomaka.

Aleksandar Nedić, koji je generalnisekretar Srpskog liberalnog savjeta najavio je za list Politika da će u procesu sudjelovati brojni svjedoci, među kojima ima i javnih osoba.

On je istaknuo da će se tijekom procesa "pokazati da Nedićeva Vlada nije imala veze sa progonom i uništavanjem Jevreja u Srbiji i Beogradu", te kazao kako će se skinuti ljaga sa Nedića, ali i sa Srbije i Beograda.

Nedić još ističe da je njegov pradjed spasio od istrebljivanja više od350.000 Srba iz NDH i da zahvaljujući njemu nitko iz Srbije nije bio mobiliziran na Istočni front.

Milan Nedić bio je načelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije, a od 1939. i ministar vojske i mornarice. Nakon toga obavljajo je funkciju predsjednika vlade.

Austrijske vlasti su ga 1946 isporučile Beogradu gdje je u zatvoru izvršio samoubistvo.

Njegovi potomci sada traže da se poništi uredba Vlade FNRJ iz 1949. godine, kojom se narodnim neprijateljima oduzimaju imovina i građanska prava.

XS
SM
MD
LG