Dostupni linkovi

Mikl-Lajtner: Austriji preti humanitarna kriza


Austriji preti humanitarna kriza „nepoznatih razmera“ u slučaju da Nemačka bude vraćala izbeglice, upozorila je danas ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Ona je, u saopštenju dostavljenom agenciji APA, istakla da je, nakon što je vlada nemačke pokrajine Bavarska najavila za sutra usvajanje mera, Austrija započela pripreme za „više scenarija“.

U zavisnosti od odluke Bavarske, Austrija će morati da reaguje, poručila je Mikl-Lajtner, dodajući da je za to potrebna odgovarajuća brza odluka vlade.

U vezi sa vešću iz Češke da bi Prag mogao ponovo uvesti granične kontrole, ako se na to odluči Austrija, ona je kazala da to pokazuje da se nalazimo u veoma kritičnoj fazi, gde svaka odluka može izazvati domino-efekat.

„Zbog toga nam je potrebno jedinstvo u Evropi. U svakom slučaju Austrrija se priprema za različite scenarije, kako bi mogla, ako je to potrebno, da samostalno preduzme korake“, poručila je Mikl-Lajtner.

Prema njenim rečima, granične kontrole ne rešavaju izbegličku krizu, već je potrenno evropsko rešenje kroz obezbeđivanje spoljnih granica EU, registraciju na „hot spotovima“ i raspodelu izbeglica na sve države Unije.

„Znamo da moramo da se vratimo normalnom stanju i da što je brže moguće osposobimo za rad "hot spotove". To je jedina šansa“, naglasila je ministarka.

XS
SM
MD
LG