Dostupni linkovi

Junker: Izbeglička kriza u Evropi će trajati godinama


Izbeglička kriza u Evropi mogla bi da potraje još godinama, upozorio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker tokom posete centru za prihvat izbeglica na nemačko-austrijskoj granici.

"Ova izbeglička kriza će trajati nekoliko godina. Ne gajim iluzije da će ovo što sada doživljavamo uskoro biti stvar prošlosti", istakao je Junker na konferenciji za štampu u nemačkom pograničnom gradu Pasau, prenela je agencija AFP.

"Moramo da kažemo ljudima da ovo nije privremeno stanje, već nešto sa čime ćemo morati da živimo godinama", istakao je on.

Evropa se suočava sa najvećim prilivom izbeglica još od Drugog svetskog rata, ali Junker ističe da "stari kontinent" može da se nosti sa tim.

Članice EU su, međutim, podeljene oko toga kako se uhvatiti u koštac sa tim izazovom, navodi AFP, podsećajući da je Nemačka odlučila da otvori vrata izbeglicama koji beže od rata, a pretežno Sirijcima, dok je Mađarska podigla ograde kako bi sprečila ulazak izbeglica.

Junker je, očito misleći na Mađarsku, rekao: "Ne trebaju nam novi zidovi u Evropi, a posebno ne zidovi između država članica EU".

XS
SM
MD
LG