Dostupni linkovi

Delo: Posjeta Nikolića Sloveniji u znaku izbjegličke krize


Prva zvanična posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sloveniji biće u znaku izbjegličke krize koja je izazvala nove napetosti na Zapadnom Balkanu, piše danas slovenački list Delo.

List naglašava da, ako granice zatvore Hrvatska i Mađarska, isto će morati da uradi i Slovenija, a Srbija, "koja je važila kao primjer humanog odnosa prema izbjeglicama, naći će se u teškom škripcu".

Zbog zatvaranja srpsko-hrvatske granice će se "preko noći zaoštriti odnosi između Beograda i Zagreba", a štetu će ponovo trpeti i slovenačka preduzeća, dodaje taj dnevnik.

Slovenija, piše Delo, može pozitivno uticati na "poboljšanje bilateralnih odnosa između Beograda i Zagreba i zaslugom razumne odluke vrha slovenačke politike da zbog afere s arbitražnim sporazumom neće zaoštravati odnose s Hrvatskom".

List, takođe, ističe da Slovenija i dalje podržava širenje Evropske unije i nastojanja Srbije da do kraja godine otvori prva pregovaračka poglavlja.

Srbija i Slovenija nemaju neriješenih pitanja, navodi list i dodaje da je Srbija važan spoljnotrgovinski partner Slovenije, čija su preduzeća na drugom mjestu po broju investicija u Srbiji.

Robna razmjena između dvije države je prošle godine iznosila 1,073 milijarde eura, od čega je slovenački izvoz u Srbiju bio oko 658 miliona eura.

XS
SM
MD
LG