Dostupni linkovi

Kremlj: Irak nije tražio pomoć u borbi protiv IS


Moskva nije primila zvanični zahtev Bagdada za pomoć ruske avijacije u borbi protiv Islamske države (IS) u Iraku, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik iračkog parlamentarnog odbora za odbranu i bezbednost Hakim al-Zamili izjavio je danas da će Bagdad možda zatražiti od Rusije da pošalje borbene avione u napade na ciljeve IS u Iraku, kao i da želi da Rusija ima veću ulogu od SAD u borbi protiv te terorističke organizacije, prenosi Rojters.

Zamili je rekao za Rojters da smatra da će u narednih nekoliko dana ili nedelja Irak biti prinuđen da zatraži od Rusije vazdušne udare, i to u zavisnosti od ruskih uspeha u Siriji.

Agencija je prenela da iračka vlada smatra da vojni udari koalicionih snaga koje predvode SAD nemaju efekta. IS kontroliše trećinu teritorije Iraka, a ruski vazdušni napadi u Siriji, povećali su nadu u Bagdadu da bi Rusija mogla da bude bolji partner u borbi protiv ekstremnih grupa.

Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko, rekla je da će Rusija razmotriti širenje vazdušnih napada protiv terorista u Siriji i na Irak, ukoliko primi takav zahtev iz Bagdada.

Rusija je prošle nedelje pokrenula vojne operacije protiv IS u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

XS
SM
MD
LG