Dostupni linkovi

Karter: SAD ne sarađuju sa Rusijom u borbi protiv "Islamske države"


Američki ministar odbrane Eš Karter izjavio je danas da koalicija predvođena SAD nije pristala da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv militantne "Islamska država" i da saradnja nije moguća sve dok Moskva nastavlja da izvodi vazdušne udare na druge mete.

Sjedinjene Američke Države će obavljati osnovne, tehničke razgovore sa Rusijom u naporima da se osigura sigurnost letova u Siriji i "to sve", rekao je Karter u Rimu, na zajedničkoj konferenciji sa ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti.

Karter je kazao da SAD nisu spremne da sarađuju na strategiji Rusije, koju je opisao kao "tragično manjkavu".

"Oni nastavljaju da gađaju mete koje nisu ISIL ("Islamska država")", istakao je on dodajući da SAD smatraju da je to "fundamentalna greška".

Rusija je u utorak obavestila SAD da je Moskva spremna da nastavi razgovore kako bi osigurala da avioni te dvije zemlje ne ometaju jedni druge u Siriji, rekli su danas američki vojni zvaničnici.

Zamjenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov rekao je, međutim, da razgovori treba da budu mnogo širi u odnosu na zahtjev Pentagona.

Karter je ranije u utorak kazao da ruske vođe treba odmah da stupe u kontakt sa Pentagonom da ponovo razgovaraju o vojnim operacijama Moskve u Siriji.

XS
SM
MD
LG