Dostupni linkovi

Kosovska policija: Uhapšeno 15 Srba na Brezovici


Kosovska policija privela je danas 15 osoba srpske nacionalnosti, sa teritorije Nacionalnog parka Šara, zbog sumnje da su zloupotrebili ekonomska ovlaštenja i da su uništavali šumu, izjavio je za agenciju Beta portparol Kosovske policije Baki Keljani.

U saopštenju za medije Glavne direkcije Policije Kosova navodi se da je akcija hapšenja izvedena u koordinaciji sa inspektorima kosovskog ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i po nalogu nadležnog sudije.

"Pretresi (na Brezovici) izvršeni su zbog sumnje da su izvršena krivična dela zloupotrebe službenih ovlaščenja i uništavanja šuma. Tokom operacije je uhapšeno 15 osoba, srpske nacionalnosti, koji su na ispitivanju u Policiji Kosova", navodi se u saopštenju Policije Kosova.

Tokom pretresa kao dokaz oduzeto je nekoliko čekića za obeležavanje šume i pečata kao i druga dokumentacija.

Sve dalje mere prema pritvorenima će biti preduzete u skladu sa odlukama nadležnog tužioca, dodaje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo u vladi Srbije Marko Đurić povodom hapšenja Srba na Brezovici zatražio je hitnu sjednicu Vlade Srbije.

Đurić je ocenio da je reč o grubom napadu na osnovna prava kosovskih Srba, gaženju svega što je dosad dogovoreno u briselsom dijalogu i provokaciji usmerenoj prema celoj Srbiji, i da je akcija povezana sa pokušajem Kosova da se učlani u UNESCO.

XS
SM
MD
LG