Dostupni linkovi

Crnadak u Berlinu: BiH data prilika koju ne smije propustiti


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Berlinu da je BiH data prilika da uhvati korak u procesu EU integracija koju ne smije propustiti.

Crnadak je u razgovoru sa njemačkim šefom diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajrom zahvalio Njemačkoj i Štajnmajeru lično za izuzetno važan angažman u pokretanju inicijative kojom je deblokiran proces evropskih integracija BiH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopšteno je da je Crnadak informisao sagovornika o napretku postignutom u BiH, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tokom susreta je istaknuta snažna podrška Njemačke BiH na evropskom putu i provođenju Reformske agende, te potvrđeno njemačko opredjeljenje da pomogne BiH i regionu u ekonomskim i socijalnim reformama.

Naglašeno je da je interes Njemačke postizanje trajne stabilnosti i bezbjednosti na zapadnom Balkanu obezbjeđenjem evropske perspektive za sve zemlje regiona.

Crnadak je istakao veliku ulogu koju je Njemačka putem Berlinskog procesa dala projektu infrastrukturnog povezivanja zapadnog Balkana.

Naglasio je interes BiH za jačanje ekonomskih odnosa sa Njemačkom, koja je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera i investitora u BiH.

Crnadak je informirao Štajnmajera da Vijeće ministara BiH aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da je cilj reformi koje BiH mora sprovesti povećanje investicija.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, Crnadak je naglasio da BiH preduzima sveobuhvatne mjere u slučaju masovnijeg dolaska izbjeglica, a koje sadrže sigurnosnu i humanitarnu komponentu.

XS
SM
MD
LG