Dostupni linkovi

Đurić: Hapšenje Srba na Šari i pritisak oko UNESCO ugrožavaju dijalog


Direktor Kancelarije Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da hapšenje srpskih radnika na Šar planini i pritisci da se Kosovo primi u UNESCO predstavljaju direktno kršenje dijaloga Beograda i Prištine i dodao da je na to upozorio predstavnike EU.

Đurić je novinarima rekao i da će zamoliti premijera Aleksandra Vučića da odmah sazove sjednicu vlade jer smatra da vlada treba da se izjasni o ovim pritiscima na Srbiju i pokušajima da se promijene karakter i tok dijaloga Beograd - Priština.

On je podvukao da je očigledno u pitanju pokušaj "da se na mala vrata, a nerijetko i brutalno direktno iznudi ono što je Priština zacrtala kao cilj proglašenjem nezavisnosti Kosova".

Srbija, dodao je, ne smije da ćuti pred pokušajem da joj se otme kulturna baština i pred gaženjem osnovnih prava Srba na Kosovu jer to nije ni cilj ni suština dijaloga koji se vodi u Briselu.

Đurić je rekao da je srpska strana dobila ozbiljne i povjerenja vrijedne informacije da u pregovaračoj poziciji za poglavlje 35 stoje brojne odredbe koje imaju za cilj da unaprijed odrede ishod dijaloga Beograda i Prištine.

Đurić je naglasio da je cilj toga da se nametne stav Prištine o statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG