Dostupni linkovi

Kroz Makedoniju ubuduće izbjeglice mogu samo vozom


Izbjeglice koje su kroz Makedoniju od Grčke do Srbije išle redovnim i vanrednim vozovima, ali i autobusima i taksi vozilima, od danas će do granice sa Srbijom moći da se prevoze isključivo vozovima, saopštio je makedonski Centar za upravljanje krizom.

Makedonski mediji prenose da je Centar za upravljanje krizom odlučio da iz "bezbjednosnih i zdravstvenih razloga, kako za migrante-izbjeglice, tako i za lokalno stanovništvo, primaran transport za migrante-izbjeglice ubuduće bude željeznički prijevoz a u slučaju dopunskog prijevoza biće uključeni autobusi i taksi vozila koja imaju potrebne licence".

Makedonski MUP saopštio je danas da je u poslednja 24 časa 2.582 izbeglica s Bliskog istoka, koji su u Makedoniju ušli iz Grčke, izrazilo nameru da zatraži azil u Makedoniji.

Prema podacima makedonskog MUP-a, najveći broj onih koji su dobili potvrde o namjeri da zatraže azil u toj zemlji su muškarci – njih 1.582, a prijavljeno je i 319 žena i 529 dece koja putuju s roditeljima, ali i 152 deteta koja su na izbjeglički put pošla bez roditelja.

Od 19. juna, kada je makedonski parlament usvojio izmene Zakona o azilu, koji predviđa mogućnost izdavanja potvrda o nameri za traženje azila –
što izbjeglicama omogućava legalan tranzit kroz Makedoniju, do 7. oktobra je izdato 122.952 takvih potvrda, odnosno toliko ljudi je registrovano da je u Makedoniju ušlo iz Grčke.

U istom periodu azil je u Makedoniji zatražilo 50 izbjeglica, dok su svi ostali nastavili put preko Srbije prema razvijenijim zemljama EU.

Najveći broj izbjeglica je iz Sirije – 89.089, zatim iz Avganistana – 17.080 i Iraka – 7.929.

Zbog stalnog priliva izbjeglica s Bliskog istoka, koje u Makedoniju u hiljadama ulaze iz Grčke, makedonski parlament je od avgusta proglasio vanredno stanje uz granicu sa Grčkom i Srbijom.

XS
SM
MD
LG