Dostupni linkovi

MUP: Iz Makedonije u Srbiju ukupno ušlo oko 180.000 izbjeglica


Od početka godine u Srbiju je iz Makedonije ušlo oko 180.000 migranata odnosno izbjeglica, od čega najveći broj njih uz prijavu i potvrdu o namjeri da zatraže azil u Srbiji, izjavio je danas načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala Mitar Đurašković.

Đurašković je na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi u Vranju rekao da je nekoliko hiljada izbjeglica uhvaćeno prilikom pokušaja nelegalnog tranzita, bez prijave.

On je rekao da u Srbiju dnevno iz Makedonije kod Preševa ulazi od 2.500 do 6.000 izbjeglica sa Bliskog istoka i sjevera Afrike, koji se registruju u prihvatnom centru u Preševu, odnosno dobijaju potvrde o namjeri da zatraže azil u Srbiji.

On je rekao i da policija preduzima sve potrebne mjere za sprječavanje ilegalnog tranzita imigranata kroz Srbiju, to jest onih koji pokušavaju da se ne registruju, zbog čega je od početka godine do 4. oktobra podneto ukupno 642 krivične prijave protiv 937 lica koji su pokušali da krijumčare 6.275 ilegalnih migranata.

"Svi migranti koji iz Makedonije uđu u Srbiju se evidentiraju. Bilo je pokušaja da se krijumčare ali sva prevozna sredstva od Vranja, Beograda, Subotice, se kontrolišu, a autobusi u kojima se pronađu imigranti koji nisu registrovani se vraćaju u prihvatni centar (u Preševu) da bi se registrovali", kazao je Đurašković.

On je naveo da je policija do sada iz saobraćaja isključila 17 autobusa u kojima je prilikom kontrole utvrđeno da izbjeglice koje su bile u njima nemaju potvrdu o namjeri da zatraže azil u Srbiji, a koja se dobija prilikom registracije u Prihvatnom centru za izbjeglice u Preševu ili u policijskim stanicama.

"Ovo je problem Evrope kao kontinenta a ne samo Evropske unije, a najbolje je rješenje da se ono što generiše krizu, a to su ratni konflikti, prekinu", kazao je Đurašković i dodao da se na grčka ostrva samo u seadm dana iskrcalo oko 23.000 izbjeglica, a da je od početka godine Grčka primila oko 400.000 izbjeglica.

XS
SM
MD
LG