Dostupni linkovi

Makedonija: Nije postignut dogovor o setu izbornih zakona


Predstavnici četiri vodeće političke stranke u Makedoniji nisu postigli dogovor o setu izbornih zakona, čije je usvajanje dio dogovora o izlasku zemlje iz duboke političke krize.

Predstavnici stranaka koji su ovu temu trebali da "zatvore" do ponoći, razgovore su usmjerili na Prijedlog zakona o zabrani posjedovanja i emitovanja prisluškivanih razgovora, koji su predložili vladajuća koalicija VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integraciju (DUI).

Opozicioni SDSM tražio je povlačenje ovog prijedloga zakona.

Nakon konsultacija sa predsjednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim, odbačena je mogućnost da ovaj zakonski prijedlog bude povučen sa dnevnog reda, te da je jedina solucija da to učine sami predlagači.

Partije se međusobno optužuju za "kočenje" političkog procesa za izlazak iz krize, ali će danas nastaviti razgovore o biračkom spisku, odlučivanju po žalbama, medijskom sponzorstvu i drugim problematičnim tačkama u izbornom procesu.

Lideri četiri najveće partije u Makedoniji, uz posredovanje evropskog komesara Johanesa Hana, postigli su 15. jula dogovor o izlasku zemlje iz političke krize.

Dogovoreno je održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u aprilu naredne godine uz usvajanje određenih odluka. Do sada je usvojena odluka o osnivanju institucije specijalnog tužioca koji će baviti slučajevima "Prisluškivanje" i "Puč".

Promjene u izbornom zakoniku trebalo je da budu okončane do ponoći, a do 20. oktobra da budu imenovani novi ministri unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike na prijedlog opozicionog SDSM, a u istim ministarstvima zamjenici iz reda vladajućeg VMRO-DPMNE.

Dogovor predviđa i da 15. januara 2016. godine bude formirana nova vlada sa premijerom iz reda VMRO-DPMNE, a da 24. aprila budu održani prijevremeni parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG