Dostupni linkovi

Tahiri: Bez gašenja paralelnih struktura neće biti SZO


Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je danas da se Zajednica srpskih opština (ZSO) neće formirati prije nego što se ugase sve paralelne strukture države Srbije na Kosovu.

Tahiri je za prištinski Tribuna Chanel rekla da su to procesi koji treba da teku paralelno, jer je tako dogovoreno u Briselu.

"Prije nego što bude formirana zajednica, treba da dođe do verifikovanog gašenja ilegalnih struktura Srbije na Kosovu, ta dva procesa se paralelno odvijaju", kazala je Tahiri.

Prije usvajanja na sjendici Vlade sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom će se naći i pred Ustavnim sudom koji treba da utvrdi da li je taj dokument u skladu sa Ustavom Kosova, a Tahiri je izrazila očekivanje da će to mišljenje biti pozitivno.

Ona je rekla da će zajednica moći da bude formirana nakon što se usaglase stavovi i usvoji statut zajednice.

Zamjenik premijera Kosova iz Srpske liste, Branimir Stojanović je za RTK 2 izajvio da je još rano da se priča o statutu zajednice, sve dok se ne usaglase stavovi oko njegovog konačnog nacrta.

"Znam da trenutno postoji nekoliko nacrta statuta ZSO. U izradi učestvuje upravljački tim Prištine, u tome učestvujemo i mi kao politički predstavnici, i za sada imamo dobar uvid u to kakvi će biti neki nacrti", rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima kada budu usaglašeni stavovi o konačnom nacrtu statuta ZS, oni će biti potpuno javni i pristupačni svima.

Stojanović je insistirao da kosovska strana treba da poštuje dogovorene rokove i da Statut ZSO treba da bude usvojen najkasnije do 25. decembra ove godine.

XS
SM
MD
LG