Dostupni linkovi

Sirija: Kopnena ofanziva državnih snaga uz podršku iz vazduha


Sirijska armija i njena saveznička milicija pokrenule su danas kopnene napade na položaje pobunjenika u Siriji, uz podršku ruskih vazdušnih udara, saopštila je "Sirijska opservatorija za ljudska prava".

Mete ruskih udara bile su u sjevernom dijelu provincije Hama i u obližnjoj provinciji Idlib, u gradovima blizu glavnog auto-puta na zapadu Sirije, navodi organizacija sa sjedištem u Londonu.

Kopneni napadi, praćeni ispaljivanjem raketa tipa zemlja-zemlja, usmjereni su na najmanje četiri položaja pobunjenika u toj oblasti. U toku su žestoki sukobi, rekao je šef "Opservatorije" Rami Abdulrahman.

"Za sada nema informacija o napredovanju državnih snaga na terenu, ali su u vazdušnim udarima pogođena vozila i baze pobunjenika", rekao je Abdulrahman.

Rojters je izvijestio prošle sedmice da saveznici sirijskog predsjednika Bašara al Asada, uključujući Irance, pripremaju kopneni napad u Siriji.

Abdulrahman, koji prati sukobe u Siriji koristeći izvore sa terena, rekao je da u kopnenom napadu učestvuju državne snage i njihovi saveznici, ali da nema naznaka prisustva ruskih trupa na terenu.

Rusija, koja je Asadov saveznik, pokrenula je vazdušne udare u Siriji prije sedam dana, s napomenom da gađa militante "Islamske države". Borci sa terena kažu da su udari usmjereni na ostale pobunjeničke grupe na zapadu zemlje i da im je cilj zaštita Asada.

XS
SM
MD
LG