Dostupni linkovi

Državni poslanici o Zakonu o azilu


Prijedlog državnog Zakona o azilu koji je pripremilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine naći će se pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici koja je zakazana za danas u Sarajevu.

Principe ovog zakona, kojim se želi na trajniji način riješiti pitanje migracionih tokova uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo provođenje, podržala je Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je da poslanici razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

Povod za donošenje ovog zakonskog rješenja, naglašavaju iz Vijeća ministara, jest Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).

Poslanici bi trebali dati i svoj stav o Prijedlogu zakona o strancima koji regulira postupak ulaska stranaca u državu, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

XS
SM
MD
LG