Dostupni linkovi

Odloženi izbori u Donbasu


Vlasti u istočnim ukrajinskim samoproglašenim republikama u Donjecku i Lugansku saopštile su danas da su odlučile da odgode održavanje lokalnih izbora do sledeće godine.

"Sumirajući ovaj posao, objavljujemo da su se Narodne Republike u Donjecku i Lugansku složile da odgode do sledeće godine izbore zakazane za 18. oktobar i 1. novembar", navodi se u saopštenju.

Predstavnici proruskih pobunjenika su naveli da je odluka o odlaganju izbora rezultat samita lidera Normandijske četvorke (Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina) u Parizu 2. oktobra.

U zamenu za odlaganje izbora, lideri proruskih separatista su od Kijeva zatražili poštovanje sporazuma iz Minska, odnosno dodeljivanje posebnog statusa Donbasu, sprečavanje gonjenja i kažnjavanja osoba uključenih u nedavne događaje na teritorijama Donjecka i Luganska i novo glasanje o amandmanima na ustav.

Ukrajinski zvaničnici i nekoliko zapadnih zemalja osudili su raniju najavu pobunjenika da održe izbore izvan ukrajinske jurisdikcije, ističući da bi to bilo potpuno kršenje sporazuma iz Minska.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je odluku vlasti u regionu Donbasa da odgode održavanje lokalnih izbora.

XS
SM
MD
LG