Dostupni linkovi

Tusk: Evropi niko nema nameru da pomogne


Procene Turske su da bi još oko tri miliona izbeglica moglo da stigne u Evropu iz sirijskog grada Alepa i okoline, a "Evropi niko nema nameru da pomogne", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Turska je upozorila Evropsku uniju na veliki broj potencijalnih izbeglica iz Sirije, dok se zemlje EU već bore sa najvećom izbegličkom krizom u poslednjih nekoliko decenija.

"Danas milioni potencijalnih izbeglica i migranata sanjaju o Evropi. A svet oko nas nema nameru da pomogne Evropi i neki od suseda EU gledaju sa zadovoljstvom na naše nevolje", rekao je Tuski u obraćanju evropskim parlamentarcima, prenela je agencija AP.

Tusk je izrazio žaljenje što su se gotovo svi priključili horskom kritikovanju politike EU prema izbeglicama i ocenio da je ugled EU poljuljan zbog nemogućnosti da države članice pronađu zajedničko rešenje.

"Kada slušate sve te kritičare možete pomisliti da je Evropa najgore mesto na svetu za izbeglice, a ne da svi ti ljudi dolaze kod nas zbog toga što misle da će ovde biti bezbedniji nego bilo gde drugde", rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta konstatovao je da će uskoro teokratije početi da drže pridike Evropi šta znači verska tolerancija i kako je postići.

"Uskoro će diktatori početi da nam drže predavanja o tome šta je demokratija, u stvari, oni su to već počeli da rade", izjavio je predsednik Evropskog saveta.

XS
SM
MD
LG