Dostupni linkovi

Brammertz u Mostaru: Kazniti uništavatelje baštine


Glavni haški tužitelj Serge Brammertz boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje je u utorak posjetio Stari most u Mostaru koji je zaštićen kao UNESCO-vo mjesto svjetske kulturne baštine.

Stari most je tijekom rata u BiH (1992-1995) bio poprište borbi te je uništen od strane HVO-a, nakon namjernog granatiranja. Od strane UNESCO-a prepoznat je nakon obnove 2004.godine - kao simbol suživota zajednica s različitim kulturnim, etničkim i religijskim naslijeđem.

„Kao što ova rekonstrukcija pokazuje – ekstremisti ne mogu izbrisati iz povijesti našu zajedničku baštinu različitosti, suživota i religijskog pluralizma.“, izjavio je prilikom posjeta Brammertz koji je usporedio razaranje Starog mosta 1993.godine s trenutnim razaranjem kulturne baštine u Siriji i Iraku.

„Napadi protiv spomenika i kulturnih institucija su ratni zločin i često dio šire kampanje etničkog čišćenja. Kako bi zaštitili našu zajedničku baštinu, počinitelji moraju odgovarati.“, naveo je glavni tužitelj, navijestivši interes međunarodne pravde za zločine koji se trenutno događaju na ratištima.

Brammertz će uz Mostar posjetiti i Sarajevo te će osim razgovora s domaćim i međunarodnim dužnosnicima - održati i predavanja na lokalnim sveučilištima. Posjet regiji odvija se u sklopu redovitih priprema za polugodišnje izvješće glavnog tužitelja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

XS
SM
MD
LG