Dostupni linkovi

Sud: Transfer podataka iz EU u SAD nelegalan


Sistem koji omogućava hiljadama kompanija da prenose podatke iz EU u SAD nije legalan, saopštio je danas Evropski sud pravde.

Sud je doneo presudu u korist jednog austrijskog studenta prava, koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti potrošače na adekvatan način.

Slučaj je zasnovan na navodnoj praksi "Fejsbuka" da dostavlja informacije američkim obaveštajnim službama.

Presuda Evropskog suda pravde mogla bi da ima dalekosežne posledice po tehnološke kompanije koje posluju u Evropi.

U obrazloženju presude navodi se da vlasti u Irskoj, gde se nalazi evropsko sedište "Fejsbuka", sada moraju da provedu istragu o tome da li treba suspendovati transfer podataka o evropskim korisnicima u SAD.

Sud smatra da sporazum koji su sklopili Evropska komisija i vlasti SAD ne eliminiše potrebu da lokalne agencije za zaštitu privatnosti provere da li američke firme preduzimaju adekvatne mere za zaštitu informacija.

Nemački ministar pravde Heiko Mas smatra da su nužni novi pregovori sa SAD.

"Presuda Evropskog suda pravde je snažan signal za veću zaštitu podataka i privatnosti u veoma povezanom svetu. Evropska komisija sada mora da pregovara o novom sporazumu sa SAD-om o transferu podataka u skladu sa ovom presudom. To će biti moguće samo ako podaci evropski korisnika u SAD budu bolje zaštićeni nego do sada, pre svega od neograničenog pristupa američkih obaveštajnih službi”.

Ovaj sporazum EU i SAD bio je na snazi 15 godina.

XS
SM
MD
LG