Dostupni linkovi

Pistorijus ostaje u zatvoru


Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus ostaće u zatvoru, sve dok odluku ne donese Odbor za uslovno puštanje na slobodu, izjavio je danas jedan od advokata Brajan Veber.

Veber je rekao da je obavešten da je Odbor danas ukinuo raniju odluku da Pistorijus bude pušten na uslovnu slobodu i izdržavanje kazne u kućnom pritvoru, zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp.

Pistorijus je prošlog septembra osuđen za ubistvo iz nehata Rive Stenkamp i dobio je zatvorsku kaznu od pet godina. On je 14. februara 2013. godine ubio Rivu Stenkamp, vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

Tužilaštvo se žalilo na presudu za ubistvo iz nehata, pošto smatra da je paraolimpijac namerno ubio svoju devojku.

Pistorijus je krajem avgusta trebalo da bude pušten, pošto je u tom trenutku odslužio 10 meseci od petogodišnje zatvorske kazne, ali je Ministarstvo pravde Južne Afrike 19. avgusta blokiralo tu odluku, jer nije doneta u skladu sa zakonom.

Pre razmatranja o puštanju na uslovnu slobodu, Pistorijus je morao da odsluži jednu šestinu, odnosno 10 meseci zatvorske kazne, ali je njegov slučaj i puštanje bilo razmotreno u junu, što je samo osam meseci od ukupne kazne.

XS
SM
MD
LG