Dostupni linkovi

Novi Sad: Održana "Šetnja za Vojvodinu"


Oko 200 ljudi sudjelovalo je u "Šetnji za Vojvodinu" koju su u Novom Sadu organizirali Vojvođanska partija i Vojvođanski klub kako bi poslali još jedan zahjtev da Vojvodina postane republika unutar federalizirane Srbije.

Oni su se okupili u pješačkoj zoni u centru grada i uz jako policijsko osiguranje prošetali do zgrade Pokrajinske vlade, a usput su zviždali i uzvikivali "Lopovi, lopovi" ispred Gradske kuće, kao i ispred sjedišta Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Demonstranti su nosili transparente "Novi ustav", "Vojvodina Vojvođanima", "Vojvodine će biti koliko bude borbe za nju", "Republikanci Vojvodine", a bilo je i transparenata sa nazivima gradova: Subotica, Sombor, Bečej, Pančevo, Kovačica, Vršac.

U jednom momentu u kolonu, na čijem čelu je bila velika zastava Vojvodine, ušlo je desetak mladića sa zastavama Srbije uz uzvike "Srbija, Srbija" i "Kosovo je Srbija", a kada su se govornici obraćali demonstrantima na platou ispred vojvodjanske vlade, na suprotnoj strani ulice ultradesničari iz organizacije Zavetnici razvili su veliki transparent "Otadžbina je ovo Srbinova".

U oba slučaja intervenirala je policija, koja je kotrademonstrante udaljila sa mjesta događaja.

XS
SM
MD
LG