Dostupni linkovi

Iran: Ispraćaj za stradale u Meki


Hiljade ožalošćenih prisustvovalo je u Iranu ispraćaju hodočasnika koji su poginuli u stampedu na hadžiluku u blizini Meke u Saudijskoj Arabiji, javio je AP. Ceremonija na Univerzitetu u Teheranu u nedelju jedna je od nekoliko službi za žrtve čiji su posmrtni ostaci preneti u Iran dan ranije, dok će preostalih 114 tela stići danas.

Za danas su predviđene dve komemoracije na Teheranskom univerzitetu i u glavnoj džamiji. Očekuje se prisustvo iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamneija.

Ožalošćeni na sahrani u Teheranu uzvikivali su parole "smrt Al-Saudu", upućene vladarskoj porodici Saudijske Arabije. Iranske vlasti su odmah posle nesreće optužile Saudijsku Arabiju za nedostatak bezbednosnih mera tokom hadžiluka u Meki.

Saudijske vlasti rekle su da je 769 hodočasnika poginulo u stampedu blizu Meke u najgoroj nesreći koja je se desila na godišnjem hodčašću u poslednjih četvrt veka. Najveći broj žrtava, 464, prijavio je Iran.

To je druga nesreća koja je pogodila hodočasnike ove godine u Saudijskoj Arabiji, pošto je 11. septembra poginulo 108 osoba zbog pada skele u Velikoj džamiji Meke.

Oko dva miliona ljudi učestvuje u hadžiluku na prvi dan Kurban-bajrama.

Najveća tragedija tokom hadžiluka desila se 1990. godine, kada je 1.426 vernika stradalo kada se urušio tunel koji vodi ka svetim mestima u Meki.

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama. Svaki musliman, po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk.

XS
SM
MD
LG