Dostupni linkovi

Vatikan otpustio gay sveštenika


Vatikan je danas otpustio sveštenika nakon što je javno priznao da je homoseksualac i apelovao na Katoličku crkvu da promijeni stav o ovom pitanju.

Monsinjor Krištof Karamza (Krzystof Charamsa), rođeni Poljak, smijenjen je u Kongregaciji doktrine vjere, gdje je radio od 2003. godine.

Karamza (43), poljski teolog, rekao je danas za italijanski list "Korijere dela Sera" da je homoseksualac i da ima partnera.

On je kasnije održao konferenciju za novinare sa svojim partnerom, španskim državljaninom, i gej aktivistima u restoranu u Rimu. Oni su planirali proteste ispred Vatikana, ali je mjesto održavanja skupa kasnije promijenjeno.

Iz Vatikana je saopšteno da njegovo otpuštanje nema veze sa komentarima o ličnom životu, ali sam intervjuu i planirane demonstracije predstavljaju "ozbiljan i neodgovoran čin", posebno imajući u vidu da se to dogodilo uoči Sinoda biskopa, koji počinje sutra.

"Vrijeme je da Crkva otvori svoje oči u vezi sa katolicima homoseksualcima i da uvidi da je rješenje koje im nudi - totalna apstinencija od života u ljubavi - nehumana", rekao je Karamza.

Prema učenju Katoličke crkve, homoseksualnost nije grijeh, ali homoseksualni čin jeste.

Papa Franjo je sazvao od 4. do 25. oktobra 2015. godine Sinod biskupa cijeloga svijeta u Vatikanu na kome će se razgovarati o porodici i braku.

XS
SM
MD
LG