Dostupni linkovi

Erdogan pozvao Putina da razmotri ruske udare u Siriji


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u subotu pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da ponovo razmotri zračne udare koje je izvela njegova avijacija u Siriji, optuživši ruske vojnike da zanemaruju desetke civila poginulih u ovim napadima.

U razgovoru na katarskom kanalu na arapskom Al Jazeera, čiji je tekst objavila turska državna agencija Anadolija, Erdogan je izrazio svoju ljutnju, tvrdeći da je Moskva uvjeravala Ankaru da su ovi napadi ciljali grupu Islamska država, ali da su u stvari bili usmjereni protiv umjerenih sirijskih pobunjenika.

"Sigurno ću razgovarati s Putinom. Izrazit ću svoju žalost povodom ovoga. Budući da smo dvije prijateljske zemlje, ja ću od njega tražiti da ponovo procjeni mjere koje su poduzete i da se načini bilans ovih napada koji se vode od srijede", rekao je turski predsjednik.

On strahuje da njegova zemlja, koja dijeli 911 kilometara dugu granicu sa Sirijom i ima gotovo dva miliona sirijskih izbjeglica, plaća cijenu akcija Moskve.

"Mi smo ti koji trpe zbog problema u regiji. Rusija nema granice sa Sirijom. Mi prihvatamo dva miliona ljudi, oni nisu otišli u Rusiju", naglasio je on.

"Želim razumjeti zašto je Rusija toliko zainteresirana za Siriju", pita se turski predsjednik.

XS
SM
MD
LG