Dostupni linkovi

Karry i Zarif razgovarali o primjeni sporazuma


Šefovi američke i iranske diplomatije, John Kerry i Mohammad Javad Zarif, sastali su se u petak navečer u UN-u i razgovarali oko pokretanja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Teherana.

Visoki zvaničnik State Departmenta je rekao nekolicini novinara da su dva ministra "iskoristila svoja prisustva u New Yorku da se ponovo vide i nastave razgovore o primjeni" sporazuma o nuklearnoj energiji, potpisanog u Beču između Irana i velikih sila.

Ovo krajnje kompleksno rješenje bi trebalo garantirati miroljubivu prirodu nuklearnog programa Islamske republike, u zamjenu za uslovno i postepeno ukidanje međunarodnih sankcija koje su pogodile ekonomiju šiitske sile.

John Kerry je zatim otputovao iz New Yorka nakon sedmice provedene u Generalnoj skupštini UN-a gdje je bio zaokupljen sirijskim sukobom i vojnom intervecnijom Rusije.

Iran i Sjedinjene Američke Države su prekinuli diplomatske odnose 1980. godine, kada su islamistički studenti za taoce uzeli diplomate američke ambasade, nekoliko mjeseci nakon islamske revolucije 1979. godine. Odnosi između dvije zemlje su se, međutim, popravili nakon zaključivanja nuklearnog sporazuma.

U toku 20 mjeseci pregovaranja o ovom historijskom rješenju, Kerry i Zarif su često razgovarali telefonom i postigli izvjesnu bliskost.

XS
SM
MD
LG