Dostupni linkovi

Prva tijela iranskih hodočasnika nastradalih u Meki stigla u Teheran


Prva tijela od 464 iranskih hodočasnika koji su nastradali u metežu u Meki krajem septembra stigla su danas na aerodrom u Teheranu gdje je za njih organizovana zvanična ceremonija dočeka u prisustvu predsjednika Hasana Rohanija.

Vraćanje 104 tijela, koje je odlagano nekoliko dana, konačno je odobreno poslije dogovora s saudijskim vlastima i uz jake tenzije između Rijada i Teherana.

Rohani, članovi vlade, predsjednik parlamenta i brojni drugi politički i vojni zvaičnici prisustvovali su zvaničnoj ceremoniji na aerodromu.

"Ako se pokaže da su neki ljudi odgovorni za tu nesreću nećemo to oprostiti. Do sada smo koristili jezik diplomatije i poštovanja, ali ako bude potrebno Islamska republika Iran koristiće jezik autoriteta", rekao je Rohani.

Iranski predsjednik je rekao da njegova zemlja i dalje traži formiranje "komisije za istinu" koja bi utvrdila uzrok ljudskog stampeda tokom muslimanskog hodočašća u Mini blizu Meke 24. septembra u kome je poginulo najmanje 769 ljudi.

Iran optužuje saudijske vlasti za nesposobnost i za lošu organizaciju hadžiluka.

Saudijske vlasti do juče još nisu dale tačno po nacionalnostima spisak nastradalih u toj nesreći. Više zemalja potvrdilo je broj njihovih identifikovanih mrtvih, a stotine hodočasnika još se vodi kao nestalo.

Ako se saberu cifre koje su dale razne zemlje broj mrtvih povećan je na 1.036, piše agencija Frans pres.

Iran navodi da je bilans koji je dala Saudijska Arabija daleko manji od stvarnog i procjenjuje da je nastradalo od 2.000 do 4.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG