Dostupni linkovi

Tusk: Oko Sirije počinje velika rizična politička igra


Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je u Sopotu na sjeveru Poljske da je Sirija postala globalni problem i da se oko nje, ne samo zbog ruskih vazdušnih napada, pokreće velika, rizična globalna politička igra.

Tusk je na svečanom završetku Evropskog foruma novih ideja u Sopotu rekao da Sirija postaje globalni problem i da Evropska unija mora da obezbijedi svoje spoljne granice, jer bi novi milioni izbjeglica mogli da potraže spas u Evropi.

"Jasno se vidi da počinje velika veoma rizična politička igra sa kojom mogu da budu povezani dalji talasi izbjeglica. Suočeni smo sa milionima interno raseljenih i izbjeglica iz Sirije, ali i iz Iraka i Avganistana", kazao je sinoć Tusk.

Tusk je upozorio da u problemu talasa izbjeglica i imigranata koji stihijski nastoje da uđu u Evropu nema pametnih rješenja i da niko u Evropi tu nije ni mudar ni kompetentan.

"Ukoliko želimo da izbjegnemo dramatične političke organizacione, a takođe i promjene mentaliteta u Evropi, moramo da izmijenimo paradigmu. Govorim o potrebi da se povrati kontrola nad spoljašnjim granicama EU. Ne zato da se prepreči put izbjeglicama, već da povratimo osjećaj političkog zajedništva", rekao je Tusk.

XS
SM
MD
LG