Dostupni linkovi

Obama: Nema posrednog rata SAD i Rusije u Siriji


Američki predsjednik Barak Obama odbacio je mogućnost "posrednog rata" između Moskve i Vašingtona u Siriji.

U prvom obraćanju od početka ruskih vazdušnih napada u Siriji prije nekoliko dana, Obama je ponovio svoj stav da SAD ne treba dodatno da se uključuju u sirijski konflikt.

"I dalje će biti tenzija”, rekao je Obama, ali je podvukao da "Sirija neće poslužiti za posredni (proksi) rat SAD i Rusije".

On se založio za pregovore o formiranju koalicione vlade iz redova sukobljenih strana u Siriji i rekao da predsjednik Bašar el Asad mora da ode sa funkcije na kraju pregovora o tranziciji.

"Problem je El Asad i brutalnost kojoj je izložio sirijski narod i to mora da se prekine", poručio je Obama na konferenciji za novinare u petak, javio je Vašington post.

Prema riječima predsjednika SAD, ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je vojnu operaciju u Siriji iz slabosti i zato što režim Bašara el Asada slabi.

On je naveo da neće uspjeti ni isključivo vojno rješenje, kao ni pokušaj Rusije i Irana da daju podstrek Asadu i pokušaju da pomire stanovništvo.

Iako je uputio oštre kritike Rusiji, Obama je rekao da želi da Rusija bude uspješna.

"Nije u pitanju takmičenje SAD i Rusije. U našem je interesu da Rusije bude odgovoran akter na međunarodnoj sceni i da dijeli sa nama teret... zato što su problemi sa kojima se suočavamo veliki", rekao je američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG