Dostupni linkovi

BH novinari: Zabrinutost zbog hakerskih napada na Nezavisne novine


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog učestalih i snažnih hakerskih napada na portal Nezavisne.com iz Banja Luke, izvedenih s ciljem onemogućavanja rada novinara i širenja informacija putem tog portala.

Prvi hakerski napad desio se sinoć, a ponovljen je danas poslijepodne, zbog čega je portal Nezavisne.com bio neodstupan čitateljima.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa u Republici Srpskoj, kao i od posebnih Jednica za visokotehnološki i cyber criminal da hitno reagiraju i utvrde sa kojih IP adresa dolaze napadi, te spriječe kršenje prava na slobodu izražavanja i sigurno i slobodno širenje informacija putem portala Nezavisne.com.

Upravni odobor BH novinara skreće pažnju na Direktivu o cyber sigurnosti, koju je Evropski parlament usvojio 2013. godine kako bi stvorio balans između ''digitalne slobode i digitalne sigurnosti'' na internetu.

Evropski parlament je zatražio formiranje takozvanih CERT timova za borbu protiv cyber kriminala u zemljama - članicama EU.

Iako BiH još nije članica EU, podsjećaju da se ipak kao država obavezala da će u predpristupnom periodu implementirati evropsku pravnu stečevinu u oblasti IT tehnologija, koja uključuje sigurnost na internetu, zaštitu slobode izražavanja i borbu protiv cyber kriminala, saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinara.

XS
SM
MD
LG