Dostupni linkovi

Turska: Poginulo 17 pobunjenika na istoku Anadolije


Turske vlasti su saopćile da je 17 navodnih kurdskih militanata poginulo u satima nakon uspostavljanja prekida vatre u petak u većinski kurdskom gradu Silvanu, na jugoistok Anadolije.

Prekid vatre je stupio na snagu u 04.00 sati po srednjoevropskom vremenu nakon pokretanja u četvrtak navečer operacije snaga sigurnosti protiv boraca Radničke stranke Kurdistana, objavila je provladina agencija Anadolija.

Militanti su podigli barikade i iskopali rovove, dodala je agencija. Ukupno 17 militanata PKK-a je "neutralizirano" u operaciji koja se odvijala uz podršku tenkova i helikoptera, dok su pobunjenici bili snabdjeveni puškama dugog dometa, dodala je Anadolija.

Prema vojsci, prekid vatre je dogovoren nakon smrti dva turska vojnika koje su u utorak u Silvanu ubili kurdski militanti kada su odlazili na posao.

Nakon dvije i po godine primirja, smrtonosni sukobi su nastavljeni u julu između turskih snaga sigurnosti i kurdskih pobunjenika na jugoistoku zemlje.

Napadi PKK-a i vojne operacije represija se smjenjuju već godinu dana, gotovo u svakodnevnom ritmu.

Prema bilansu koji je pripremila provladina štampa, ovi sukobi su uzrokovali smrt gotovo 150 vojnika i policajaca i oko 1.100 pobunjenikla PKK-a.


XS
SM
MD
LG