Dostupni linkovi

Dodik: Referendum nije avantura


Referendum nije avantura, ni podrška politici, već pravu - rekao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na savjetovanju "Oktobarski pravnički dani" u Banjoj Luci.

"Imamo mogućnost da prihvatimo ono što je nametnuto ili da se izborimo za pravo i pravdu", naveo je Dodik dodajući da su visoki predstavnici godinama nametali zakone, kršili Dejtonski sporazum, a da je to pripisano RS-u.

Pozvao je sve pravnike u RS-u da budu, kako je naveo, jedinstveni, jer se samo tako može odbraniti od onoga što se nameće.

Dodik je djelovanje aktuelnog visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ocijenio kroz kontinuitet "neistina koje iznosi".

"Inzko nema pravo da tumači Ustav BiH, a da je htio da ga pročita vidio bi da prioritet u Ustavu imaju konvencije o ljudskim pravima i slobodima", naveo je ističući da je jedno od tih prava i referendum.

Ta konvencija, smatra, "ima prioritet po Ustavu BiH nad onim što se zovu zakoni“.

Drugo pitanje je, kaže, da su zakoni nametani.

Za Inzka je rekao da brani djelovanje svojih prethodnika "da bi putem nasilja očuvao njihovo bespravno djelovanje“.

Ponovio je neslaganje s izvještajem visokog predstavnika UN-u, optuživši ga da ne poštuje ni rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, niti dostavlja izvještaj RS-a, zbog čega će tražiti da se to uradi i o tom izvještaju raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a.

XS
SM
MD
LG