Dostupni linkovi

Avganistanski zvaničnik: Preuzeli smo kontrolu nad Kunduzom


Avganistanske snage preuzele su potpunu kontrolu nad glavnim gradom pokrajine Kunduz, pošto su noćas proterale talibane iz tog grada, izjavio je zvaničnik te zemlje.

Šef policije pokrajine Kunduz Mohamed Kasim Džangalbag rekao je da se nalazi u "centru grada" pozivajući građane da "nastave da normalno žive". Stanovnici istoimenog glavnog grada pokrajine Kunduza, međutim, kažu da sukobi i dalje traju u naselju Kudža Mašad, oko 200 metara severno od glavnog gradskog trga.

Avganistanac Hamedulah, koji je agenciji u telefonskom razgovoru AP naveo samo svoje ime, kazao je da su "svi ostali u svojim domovima", dodajući da čuje "eksplozije", ali da ne može da proceni da li su "avioni ipustili bombe ili rakete".

Specijalne snage NATO-a poslate su u Kunduz da pomognu avganistanskim snagama da se povrati taj veliki grad na severu koji je pao u ruke talibanskih pobunjenika, rekao je u sredu pukovnik Brajan Trajbus, portparol američkih snaga.

Pad Kunduza bio je veliki udarac za predsednika Ašrafa Ganija, koji je na tom položaju tek godinu dana, kao i za avganistanske bezbednosne snage i njihove zapadne saveznike, pre svega SAD, koji daje najveću vojnu i finansijsku pomoć avganistanskoj vladi.

XS
SM
MD
LG