Dostupni linkovi

Osmanović: Izbjeglicama pružiti iste šanse


Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović apelovao je da se izbjeglicama i migrantima koji su danas prinuđeni da napuste svoje domove i države pruži ista šansa kakvu su dobile izbjeglice iz BiH u velikom broju evropskih i prekookeanskih država.

Osmanović se obratio na skupu na visokom nivou u Njujorku o temi "Pravo na obrazovanje u vanrednim situacijama" koji je organizovan tokom zasjedanja Generalne skupštine UN u kontekstu Samita UN.

Osmanović je naglasio važnost održavanja ovakvog događaja u vrijeme kada se sve više mladih ljudi suočava sa prestankom obrazovanja i gubitkom prava na obrazovanje u okviru različitih kriznih situacija, te istakao da su u vremenu ratnih strahota i razaranja u BiH obrazovanje i zdravstvo bili jedini funkcionalan segment, saopšteno je iz Ministarstva.

"Kao neko ko predstavlja BiH, zemlju koja je prošla kroz ratne strahote, tvrdim da pravo na obrazovanje mora biti uključeno u međunarodni humanitarni odgovor na oružane sukobe i druge krizne situacije u svijetu i to i za vrijeme trajanja sukoba ili krize, ali i poslije", poručio je Osmanović.

Na sastanku u Njujorku usvojen je Razvojni program nakon 2015. godine, u kojem je naglašeno pravo na obrazovanje u vanrednim situacijama, te razmatrani konkretni prijedlozi o tome kako podržati pravo na obrazovanje u vanrednim situacijama, uključujući humanitarni i razvojni pristup.

XS
SM
MD
LG