Dostupni linkovi

Rusi tvrde da napadaju IS u Siriji, SAD kažu meta nije IS


Rusija je saopštila da njeni avioni napadaju položaje "Islamske države" u Siriji, dok jedan neimenovani zvaničnik SAD za Reuters kaže da meta ruskih napada nijesu oblasti koje drži pod kontrolom ova militantna grupa.

Ranije su agencije objavile da je Rusija počela da izvodi vazdušne napade u blizini zapadanog sirijskog grada Homsa.

Potom je i Rusija potvrdila da su počeli da izvode vazdušne napade u Siriji.

Napadi se izvode samo par sati nakon što je Savjet federacije (gornji dom ruskog parlamenta) odobrio, zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina za upotrebu Oružanih snaga (OS) Rusije u Siriji.

Glavni ruski cilj u Siriji je da se bori protiv terorizma i pomogne snagama sirijskog predsjednika Bašara al Asada, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američki zvaničnik je za Reuters pod uslovom anonimnosti rekao da Rusija izvodi vazdušne napade u blizini Homsa ili drugih dijelova Sirije, ali takođe dodajući, da su informacije sa kojima SAD raspolažu još uvjek preliminarne.

Rusija je upozorila SAD, prije početka napada, da "očiste" sirijski vazdušni prostor, ali ovaj izvor navodi, da bez obriza na to koalicija predvođena SAD "nastavlja svoju vazdušnu misiju u Siriji" .

Istovremeno su se na YouTube pojavili video snimci sirijske opzicije koji, kako oni tvrde, potvrđuju tezu da Rusija u Siriji ne napada položaje "Islamske države".

Sirijska državna televizija je kako navodi Reuters, objavila da ruski ratni avioni u sardnji sa sirijskim zračnim snagama gađaju položaje "Islamske države".

Sirijska je televizija navela najmanje sedam oblasti koje su bile meta ruskih napada uključujući i Homs i provinciju Hama.

XS
SM
MD
LG