Dostupni linkovi

Zvizdić: Prevladani zastoji na evropskom putu BIH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u Strazburu da su zastoji BiH na evropskom putu prevladani i da su značajno dinamizirani integracioni procesi kako bi BiH što prije dostigla zemlje u regionu.

Obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Zvizdić je rekao da je kredibilno provođenje brojnih dokumenata i mjera već počelo davati pozitivne rezultate, tako da su svi vitalni ekonomski parametri u BiH u blagom porastu.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, Zvizdić je poručio da je BiH spremna da, u skladu sa kapacitetima i mogućnostima, preuzme svoj dio odgovornosti i obaveza.

"To možda nije mnogo, ali duboko vjerujem u simboliku i važnost takve poruke koja dolazi od zemlje koja teži postati članica EU", rekao je Zvizdić.

Prema riječima predsjedavjućeg Vijeća ministra, BiH je spremna pomoći, jer to smatra moralnom obavezom, ali će biti limitirana kapacitetima, ukoliko EU zatvori svoje granice i izbjeglice se nađu zarobljene u BiH.

"S druge strane, ukoliko granice sa EU ostanu otvorene, BiH neće imati problema da obezbijedi neometan i redovan tranzit za izbjeglice, što bi podrazumijevalo obezbjeđivanje adekvatnih centara preko kojih će biti organizovan transport u pravcima željenog cilja za izbjeglice", rekao je Zvizdić.

On ne očekuje ozbiljan broj zahtjeva za azil u BiH, jer je već očigledno da BiH, kao i zemlje regiona, izbjeglice vide samo kao tranzitnu tačku, a ne kao poželjnu destinaciju.

Zvizdić je naglasio da BiH podržava i zalaže se za Akcioni plan Savjeta Evrope za borbu protiv radikalizma i terorizma, kao i dodatni protokol na Konvenciju Savjeta Evrope o sprečavanju terorizma, koji se odnosi na strane borce.

XS
SM
MD
LG