Dostupni linkovi

Brejvik prijeti da će gladovati do smrti


Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik zaprijetio je da će gladovati do smrti zbog pogoršanja uslova pod kojima služi zatvorsku kaznu, jer kaže ne može da studira.

Brejvik tvrdi da je u izolaciji od 2. septembra i da mu je vrijeme koje može provesti na otvorenom ograničeno na sat dnevno.

On je ubio 77 ljudi 2011. godine, kada je aktivirao bombu u centru Osla, a potom izvršio oružani napad na omladinski kamp na ostrvu Utoja. Osuđen je na 21 godinu zatvora 2012. godine.

Brejvik (36) je iznio navode o pogoršanju tretmana u zatvoru u pismu koje poslao medijima u Norveškoj i Švedskoj. On tvrdi da je zbog otežanih uslova bio primoran da odustane od političkih studija na Univerzitetu u Oslu, prenio je BBC.

"Studiranje i dopisivanje nisu ljudski mogući pod ovim okolnostima, a to važi za svakoga ko je izolovan pod ovakvim uslovima", napisao je Brejvik.

On je dodao da će stupiti u štrajk glađu do smrti ukoliko se ove okolnosti ne promijene.

Ole Kristofer, direktor zatvora Skijen, gdje Brejvik služi kaznu, rekao je da niko u ovoj ustanovi trenutno ne štrajkuje glađu. On je odbio da komentariše uslove koji važe za pojedinačne zavorenike.

XS
SM
MD
LG