Dostupni linkovi

Za smrt Dade Vujasinović, supervještačenje u Hagu


Ministarstvo pravde Srbije proslijedilo je dokaze u vezi sa smrću novinarke Dade Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu radi supervještačenja.

To je za Tanjug potvrdilo Ministarstvo pravde.

Svojim vještačenjem holandski stručnjaci trebalo bi da daju odgovor na pitanje da li je Vujasinović izvršila samoubistvo ili je ubijena, jer su vještačenja domaćih stručnjaka dala različite odgovore.

Vujasinović, koja je radila kao novinar nedeljnika "Duga" pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine.

Ministarstvo pravde je krajem prošle sedmice preko Ministarstva spoljnih poslova poslalo Institutu u holandiji zamolnicu i dokazni materijal koje je dobilo iz Višeg tužilaštva u Beogradu, precizirali su u Ministarstvu pravde.

U vrijeme smrti novinarke, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice.

Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, 1998, a Okružni sud u Beogradu je po prijedlogu tužioca, u novembru 2006. godine naložio novo sudsko-medicinsko i balističko vještačenje "pošto ranije obavljena vještačenja nijesu bila saglasna".

U posljednjem vještačenju koje je po nalogu Okružnog suda u Beogradu, na zahtjev tužioca, obavio vještak balištičar ocijenjeno je da je Vujasinovićeva "najvjerovatnije ubijena".

Istraga u vezi sa njenom smrću je još u fazi pretkrivičnog postupka.

XS
SM
MD
LG