Dostupni linkovi

Slovačka će zbog izbjegličkih kvota tužiti EU


Slovačka vlada usvojila je danas i zvanično odluku da Evropsku uniju tuži sudu zbog toga što joj je preglasavanjem na sastanku ministara unutrašnjih poslova članica EU u Briselu prošle sedmice nametnula da u naredne dvije godine mora da primi 802 izbjeglice iz Sirije i Eritreje.

Slovački premijer Robert Fico objasnio je za slovačke medije nakon sjednice vlade u Njitri da se vlada nije bavila sadržajem te tužbe, već je samo formalno odlučila da zaista EU tuži sudu u Luksemburgu.

"Nismo razgovarali o suštini tužbe, to je stvar za profesionalce", kazao je Fico.

Svaka zemlja članica ima pravo da uloži tužbu povodom bilo kog pravnog akta EU, ukoliko smatra da krši njena prava a Slovačka ima rok od tri mjeseca da EU tuži.

"Kvote su iracionalne i završiće blamažom. Mi smo suverena država i odbijamo diktaturu većine u tako osjetljivom pitanju. Vlada neće primjeniti pravosnažnu odluku koju su usvojili ministri unutrašnjih poslova i tužiće je sudu. Imamo na to pravo", kazao je Fico prije sedamu dana nakon što su ministri usvojili odluku o jednokratnoj, dobrovoljnoj preraspodjeli dijela od 120.000 izbjeglica koje su već stigle u Evropu.

Protiv te odluke glasale su samo Češka, Slovačka, Mađarska i Rumunija, koje su zahtijevale da se o bilo kakvim kvotama odlučuje na samitu EU, gdje bi se odlučivalo konsenzusom a ne većinski, kako bi mogle da blokiraju relokaciju po kvotama.

Češka je prvo najavila da će kao i Slovačka tužiti EU sudu ali premijer Bohuslav Sobotka se povukao i objasnio da je za zvačnini Prag sada najvažnije da spriječi usvajanje budućeg trajnog mehanizma kvota na kome insistira Njemačka i da ne želi da zateže odnose u EU pošto su mu za tu borbu potrebni saveznici.

XS
SM
MD
LG