Dostupni linkovi

SAD: Odbačena tužba protiv Saudijske Arabije


Američki sudija odbacio je tužbe koje su protiv Saudijske Arabije podnijele porodice žrtava terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, a u kojima se ta zemlja optužuje da je pružala materijalnu podršku Al Kaidi.

Okružni sudija Džordž Denijels rekao je da Saudijska Arabija uživa imunitet od zahtjeva za naknadu štete koju su zatražile porodice oko 3.000 stradalih u napadu, kao i od osiguranja koje pokriva troškove koje su pretrpjeli vlasnici zgrada i preduzeća, prenio je Reuters.

"Tvrdnje navedene u tužbi same po sebi ne predstavljaju osnov da sud preduzme pravne mjere protiv tuženih", obrazložio je Danijels.

Podnosioci tužbe nastojali su da dopune slučaj sa novim navodima, uključujući i one koji se baziraju na navodima preuzetih iz svjedočenja Zakariasa Musauia, jedinog pripadnika Al Kaide koji je osuđen zbog učešća u napadima.

Sudija je naveo da čak i da je dozvolio tužiteljima da uvaže ove nove tvrdnje, taj postupak bi bio uzaludan zato što dodatne tvrdnje ne lišavaju tuženu stranu imuniteta koji posjeduje.

Tužba je podneta 14 godina posle napada 11. septembra 2001. godine, kada su ekstremisti Al Kaide preuzeli kontrolu nad avionima i izvršili seriju napada širom SAD, usmrtivši veliki broj ljudi.

Većina od ukupno 19 napadača bili su državljani Saudijske Arabije koji su oteli avione i izvršili napade obrušavajući se na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, Pentagon u blizini Vašingtona, dok se jedan avion srušio u polje u Pensilvaniji nakon pobune putnika.

XS
SM
MD
LG